Temperatură negativă record. -39,6 grade într-un loc din România

temperatura negativa record romania
Temperatură negativă record. Un meteorolog din Bihor se pare că a bătut recordul din 1942 la Brașov pentru cea mai scăzută temperatură.

Temperatură negativă record în România

Temperatură negativă record, înregistrată de un bărbat din Baia Mare. Cât indica aparatul său și cât era recordul anterior din 1942?

Zsombor Orban, un meteorolog de la Stația Meteo din Baia Mare, ar fi înregistrat cea mai scăzută temperatură întâlnită în România.

Cu ajutorul unui termometru digital, bărbatul ar fi înregistrat pe data 17 ianuarie 2021 temperatura de -39,6 grade Celsius.

A făcut totul public pe pagina sa de Facebook, aducând și dovezi ca cea de mai jos, pentru a-și susține declarațiile.

temperatura negativa record Zsombor orban

„O dolină din platoul carstic Padiș a doborât recordul oficial de temperatură minimă a țării!”, a scris Zsombor Orban pe Facebook, unde a postat şi o fotografie cu aparatul ce arată -39,6 grade (vezi mai sus).

Citește și: Vremea de la ANM. Temperaturile continuă să urce! Cele mai calde zone

În pozele sale se poate observa că stratul de zăpadă depășește înălțimea genunchilor săi.

A bătut recordul înregistrat în iarna din 1942 la Brașov

Recordul anterior pentru cea mai scăzută temperatură din România fusese înregistrat la Brașov, în iarna lui 1942.

Recordul era de -38,5 grade Celsius.

„Incredibila valoare negativă a fost înregistrată seara la 9:15, cu doar câteva ore după ce loggerul a fost amplasat pe fundul dolinei.

Numai înnorarea timpurie a împiedicat ca temperatura să coboare mult sub -40 de grade”, a scris Orban, pe contul său de pe Facebook.

Lui Zsombor Orban nu i-a venit să creadă. Inițial a avut impresia că aparatul său s-a stricat și nu mai indică bine temperatura.

„O vreme am crezut că instrumentul s-a defectat. Nu atât minima de -32 de grade a nopții trecute, ci temperatura actuală de -30 rotund e ceea ce m-a uimit: e abia ora 3:40 după masa, soarele încă strălucește pe culmi!”, a mai declarat meteorologul.

Recordul de temperatură nu va deveni însă oficial, pentru că nu a fost înregistrat la o stație meteo omologată.

Vezi și: Prognoza meteo ANM pe zone. Află cum va fi vremea la tine

Distribuie: