Summit G7: OMS trebuie să facă o nouă anchetă despre originea Covid-19

summit g7 oms ancheta originea covid-19
La următorul Summit G7, Joe Biden va vorbi despre o nouă anchetă a OMS privind originea virusului Covid-19. A scăpat sau nu din laborator?

Liderii de la următorul Summit G7 vor ca OMS să facă o nouă anchetă în ceea ce privește originea virusului Covid-19.

Decizia aparține liderilor din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA. Aceștia conturează deja un plan pentru a încheia pandemia până în decembrie 2022.

OMS a emis un raport creat cu ajutorul cercetătorilor chinezi în Martie. La acel moment, echipa OMS petrecuse 4 săptămâni în Wuhan, investigând începuturile pandemiei.

Pe atunci, cercetătorii spuneai că este puțin probabil ca virusul să fi scăpat din laboratorul din Wuhan.

Dar descoperirile făcute au fost aspru criticate în contextul în care accesul cercetătorilor în Wuhan a fost întârziat. De asemenea, acestora nu le-au fost oferite și probele originale recoltate din acea zonă.

Decizia pentru o nouă anchetă a apărut în urma unor acuzații conform cărora laboratorul din Wuhan ar încerca să mușamalizeze evenimentul.

Jurnalul de pe Wall Street a scris că trei angajați ai laboratorului din Wuhan au fost internați în noiembrie 2019. Aceștia ar fi avut simptome asemănătoare cu cele ale Covid-19.

Summit G7: OMS trebuie să facă o nouă anchetă despre originea Covid-19

Decizia liderilor G7 vine în urma unei alte decizii luate la nivelul UE. S-a decis ca UE să ia partea SUA în a cere o nouă anchetă epidemiologică.

Ambele anunțuri reprezintă un pas înainte pentru președintele american Joe Biden. Acesta a anunțat luna trecută că a rugat serviciile să dubleze eforturile depuse pentru aflarea adevărului.

Comunicatul G7 nu a fost încă finalizat. El va include și o cerere către Rusia. Rușii ar trebui să îi tragă la răspundere pe cei care lansează atacuri cibernetice. De asemenea, Rusiei i se va cere să accelereze ritmul pentru a introduce autovehicule cu 0 emisii.

Joe Biden a aterizat miercuri în Marea Britanie. Acesta se află într-o excursie de 8 zile prin Europa. Este prima excursie de acest fel de când a preluat mandatul de președinte al SUA.

Oficialii au confirmat agenda lui Biden. El trebuie să se întâlnească cu premierul britanic Boris Johnson chiar înainte de Summitul G7.

De asemenea, el va merge și în Bruxelles pentru un summit NATO și alte întâlniri europene. Toate acestea vor avea loc înainte ca Joe Biden să se întlnească cu Vladimir Putin la Geneva.

Președintele Biden a subliniat că schimbările climatice și combaterea agresiunilor din partea Rusiei se află în topul lucrurilor din agenda sa politică.

Aceste lucruri vor fi discutat și la Summitul G7. Bineînțeles, problema pandemiei Covid-19 va fi cap de listă.

Și liderii europeni lucrează la un comunicat prin care să-l susțină pe Joe Biden.

„Vrem mai mult progres, transparență și concluzii bazate pe dovezi clare. O fază 2 a anchetei OMS cu privire la originea Covid-19, fără interferențe”, arată documentul inițial.

„Adevărul despre originea virusului Sars-Cov-2 trebuie aflat”, spun cercetătorii și politicienii din SUA.

Două teorii despre originea virusului Covid-19

Există două teorii în momentul de față. Că virusul ar fi fost transmis natural de la un animal la oameni. Sau că ar fi scăpat din laboratorul din Wuhan, China.

Susținătorii lui Trump i-au sugerat președintelui Joe Biden să blocheze finanțarea către China. Astfel, Beijingul ar fi forțat să coopereze în noua anchetă.

Luna trecută, președintele Biden a rugat serviciile de informații să crească eforturile depuse.

Mai mulți cercetători cu experiență au recunoscut recent că este posibil să se fi pripit cu concluziile luate. Această declarație are legătură cu prima teorie despre Covid-19.

Acum, aceștia investighează cea de a doua teorie.

Noi detalii despre originea Covid-19 au ieșit la iveală. Angajați ai laboratorului din Wuhan au avut simptome de Covid-19 încă din noiembrie 2019.

Biden a declarat că angajații serviciilor sunt împărțiți. Unii investighează prima teorie, iar alții pe a doua.

„Acum le-am solicitat serviciilor de informații să mărească eforturile. Să analizeze mai bine informații care ne-ar putea aduce mai aproape de aflarea adevărului. Au la dispoziție 90 de zile pentru a întocmi un nou raport”. A declarat Joe Biden în luna mai, conform Dailymail.

Cum s-a răspândit Covid-19 din Wuhan în toată lumea? Studiu realizat la Oxford

Distribuie: