Raed Arafat, explicații despre gestul lui Andreea Moldovan. Cum se iau deciziile de fapt?

Raed Arafat andreea moldovan
Raed Arafat a explicat de ce nu a fost aprobat ordinul dat de Andreea Moldovan și care sunt pașii în luarea deciziilor de către CNSU.

Raed Arafat explică amănunțit de ce nu a fost luat în calcul ordinul semnat de către Andreea Moldovan.

Raed Arafat aduce lămuriri în privința deciziilor luate pe timpul pandemiei de către grupul înființat de către CNSU.

„Vreau să încep cu explicaţii clare privind modul de luare a deciziilor în timpul pandemiei şi în ceea ce privește grupul tehnico-ştiinţific.

Grupul a fost înfiinţat de CNSU ca grup de suport pentru bolile înalt contagioase.

Este un grup care include experţi şi instituţii care au un rol în a lua decizii şi a propune soluţii tehnice către CNSU.

Grupul are un regulament de funcţionare aprobat în urmă cu câţiva ani, grupul fiind mai vechi decât pandemia de Covid-19” a susținut Raed Arafat într-un video publicat pe pagina sa de Facebook.

Raed Arafat explică amănunțit pașii urmați în vederea luării deciziilor de către CNSU, care pot ajunge în final Hotărâri de Guvern sau Ordonanțe de Urgență.

„Deci, Grupul nu ia decizii de la sine şi le execută.

Deciziile grupului pleacă sub formă de propuneri către CNSU, condus de primul ministru unde se dă aprobare sau se pot modifica anumite criterii.

Criteriile pe care noi le propunem în alt sens, pentru forma finală a hotărârii CNSU.

După adoptarea hotărârii CNSU, unele dintre aceste decizii sunt transformate în acte normative, cum ar fi Hotărârea de Guvern sau Ordonanţa de Urgenţă.

Există la alineatul 6 prevederea că, în situaţii excepţionale, în care există un pericol iminent, se pot aplica sau executa deciziile Grupului, însă cu informarea CNSU.

Raed Arafat explică de ce nu a fost aprobat ordinul lui Andreea Moldovan

„Nu era o chestiune care să necesite o decizie în câteva minute. Era o decizie ce trebuia propusă CNSU spre adoptare.

Noi am avut o şedinţă în 23 martie. A fost convocată după ce am primit unele propuneri de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Acestea trebuiau discutate în cadrul Grupului Tehnico-Ştiinţific. În cadrul discuţiilor au fost prezentate criteriile.

S-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii: numărul de locuitori pentru ca o localitate să fie considerată mare: 50.000 sau 100.000.

Votul în cadrul Grupului a fost ca 100.000 de locuitori să fie considerat criteriul pentru a desemna o localitate mare. Asta nu înseamnă că s-a aprobat întregul set de criterii. Orice şedinţă a CNSU se termină cu o decizie.” a subliniat Arafat.

„Procesul verbal al şedinţei CNSU are în final decizia care a fost luată şi comunicată colegilor de la Ministerul Sănătăţii. Această decizie nu prevede aprobarea criteriilor.

Decizia cuprinde doar criteriile propuse de INSP privind programul din weekend şi ora la care se opreşte circulaţia în weekend şi aspecte privind sălile de sport şi fitness dar nimic despre criteriile de carantinare.

În CNSU propunerile iniţiale au fost modificate. Nu au fost adoptate orele propuse în Grup, ci ore mai târzii şi nu s-a adoptat măsura interzicerii deplasării în afara localităţii în weekend… Decizia finală se ia de către CNSU, impactul fiind nu doar în domeniul sanitar”, a subliniat șeful DSU.

Un criteriu nu a putut fi pus în aplicare

„În data de 9 aprilie, INSP a trimis o adresă la Ministerul Sănătăţii. Adresa atrăgea atenţia că unul dintre criterii nu putea fi calculat la nivelul UAT (unităţi administrativ-teritoriale).

Asta ce înseamnă: INSP avea dubii legat de unul dintre criterii şi aveau dubii legate de aceste criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune CNSU criteriile în şedinţa din 23 martie.

Acesta este lanţul decizional, aşa am lucrat pe parcursul pandemiei. Pentru orice situaţie complexă, conducerea şi coordonarea trebuie să fie unitare, integrate.

Este o parte operaţională, avem Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, avem DSU, Ministerul Sănătăţii, dar cel mai important este că avem CNSU, condus de prim-ministru. Premierul este persoana care supraveghează aplicarea acestor reguli şi ca aceste măsuri să fie integrate între ministere şi entităţi prin CNSU”, a concluzionat Raed Arafat conform Antena3.

Reamintim că este vorba despre un ordin de la Ministerul Sănătății.

Acest ordin care dă peste cap tot ce se știa despre localitățile carantinate a fost semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan.

Conform noilor criterii, zonele din România ar putea intra mult mai rapid în carantină. Pe cealaltă parte, acestea vor putea ieși destul de greu din carantină.

Zonele cu peste 100.000 de locuitori vor intra în carantină dacă acumulează, conform grilei, peste 60 de puncte. Restul localităților vor avea nevoie de 70 de puncte.

Distribuie: