Primăria Capitalei, sub microscop: o radiografie a lui Nicușor Dan

primaria capitalei microscop radiografie nicusor dan
Primăria Capitalei a ajuns din nou sub microscop: mai exact, a fost realizată o radiografie a activității lui Nicușor Dan din ultimele 6 luni.

Activewatch a adus Primăria Capitalei sub microscop și a realizat o radiografie a lui Nicușor Dan, care a preluat funcția de primar al Capitalei în urmă cu șase luni.

Echipa a concluzionat întreg raportul în 6 puncte succinte. Ce nu a făcut Nicușor Dan bine? Ce putea fi făcut altfel? De ce nu s-a acționat în interesul publicului?

În principal este vorba de lipsa de transparență care există în instituțiile statului român.

Autorii raportului punctează faptul că „rata de dezbatere publică a proiectelor cu caracter normativ este inacceptabil de mică”.

De asemenea, ei au observat și câteva îmbunătățiri în ceea ce privește evoluția mandatului lui Nicușor Dan.

Cinci puncte succinte subliniază aceste îmbunătățiri.

  • în cadrul a două ședințe de Consiliu General, cetățenilor le-a fost permis să ia cuvântul;
  • publicarea proiectului de buget propus pentru anul 2021 în format deschis;
  • publicarea pe pagina dedicată ordinii de zi a proiectelor propuse pentru ordinea de zi suplimentară;
  • publicarea datelor de contact a tuturor consilierilor generali;
  • justificarea urgenței (însă doar verbal, în timpul ședinței) pentru cele mai multe dintre proiectele de hotărâre introduse suplimentar pe ordinea de zi.

Primăria Capitalei, sub microscop: o radiografie a lui Nicușor Dan

Bineînțeles, urmează și partea „negativă” a raportului. Din analiza ActiveWatch reiese că:

Din 73 de proiecte de hotărâre cu caracter normativ, doar 6 au fost supuse dezbaterii publice, adică aproximativ 8,21%.

Din 466 de dispoziții de primar, doar 23 sunt publice pe site-ul Primăriei Municipiului București, adică aproximativ 5%.

Transparența și implicarea cetățenilor în elaborarea proiectului de buget pe anul 2021 au fost un eșec major. PMB a refuzat organizarea unei dezbateri publice, iar forma finală a proiectului de buget a fost modificată radical față de cea publicată spre consultare, prin citirea unor amendamente extensive de către chiar primarul general în ședința de vot a bugetului.

Nu există calendar, ordine de zi sau procese verbale publicate pentru ședințele comisiilor de specialitate ale Consiliului General.

Nu există un program de audiențe pentru consilierii generali și nici o procedură publicată a modalității prin care cetățenii se pot înscrie la audiențe (sunt publicate date de contact generale, ale PMB, fără afișarea unui orar sau a unui loc pentru audiențe).

Regulamentul de Organizare și Funcționare a CGMB nu a fost pus în acord cu decizia instanței care anulează articolul referitor la procedura (abuzivă) pe care cetățenii trebuie să o urmeze pentru a putea lua cuvântul în cadrul Ședințelor CGMB (chiar dacă, în practică, unor cetățeni le-a fost permis să ia cuvântul în cadrul ședințelor CGMB).

Distribuie: