Meteo ANM: un val de caniculă din Africa lovește România. Toată țara sub Cod Portocaliu

meteo anm val caniculă africa românia
Cei ANM au emis o prognoză meteo cruntă: un val de caniculă din Africa lovește România. Cod Galben și Portocaliu de caniculă în toată țara.

Meteo ANM: un val de caniculă din Africa lovește România. Toată țara se află sub Cod Portocaliu și Galben de caniculă.

Codul Portocaliu de caniculă este valabil până miercuri seara, la ora 20:00.

Acționează în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor şi Satu Mare. Aici, valul de căldură se va intensifica.

Va fi caniculă şi disconfort termic accentuat.

Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade.

În cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22 – 25 de grade.

Joi şi vineri (24 şi 25 iunie), disconfortul termic se va accentua şi în Oltenia, Maramureș şi cea mai mare parte a Transilvaniei.

Meteo ANM: un val de caniculă din Africa lovește România

Valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș şi în vestul şi nord-vestul Transilvaniei, iar joi şi vineri (24 şi 25 iunie) în toate regiunile.

Maximele termice se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade. Minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).

Îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, la deal şi la munte, mai ales după-amiaza şi seara, instabilitatea atmosferică se va accentua şi se vor semnala averse torențiale.

De asemenea vom avea parte și de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi căderi de grindină.

Codul galben de caniculă și disconfort termic este valabil până vineri, 25 iunie, ora 20:00.

Temperaturi de peste 40 de grade Celsius

Un val de aer fierbinte, din Africa, ajunge marți în România. Acesta aduce cu el praf saharian, dar și temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră.

Canicula va pune stăpânire, treptat, pe toată țara și va veni și cu un disconfort termic accentuat din cauza umezelii mari din aer.

Elena Mateescu a explicat fenomenul. De asemenea, directorul ANM a vorbit și despre ce ne așteaptă pe durata întregii săptămâni.

„Sunt așteptate temperaturi în creștere de la o zi la alta. Mâine vorbim de o extindere a ariei în care să avem temperaturi maxime mai mari de 35, 36 posibil 37 de grade Celsius.

ITU este peste 80 de unități, adică vorbim de Banat, Crișana de Sud, vestul Olteniei.

Miercuri și joi și chiar și vineri vorbim de temperaturi chiar mai mari posibil 38 la nivel local chiar 39 de grade Celsius și cu siguranță indicele de disconfort termic va fi unul mult mai ridicat.

Zonele vizate sunt Banat Crișana Sud vestul Olteniei după care miercuri joi și vineri cu extindere și în restul țării mai ales în partea de Sud a țării.

Posibil să înregistrăm furtuni puternice, este posibil să înregistrăm la nivel local cantități de precipitații ce pot depăși în continuare 25-50 de l/mp pe secvențe foarte scurtă de timp, posibil să fie însoțite de descărcări electrice.

Nu ultimul rând de vijelii și căderi de grindină.

Până vineri seară la ora 22:00 ne vom afla sub incidența unei informări meteorologice ce vizează fenomene de instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic accentuat.

Joi şi vineri vom înregistra şi în București caniculă. Avem temperaturi de până la 40 de grade la umbră”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Antena 3.

Elena Mateescu, director ANM: după ciclon vine un val de caniculă în România

Distribuie: