Efectul antiinflamator

De cele mai multe ori, ginsengul este folosit pentru efectul său antiiflamator. Se pare că, această proprietate antiinflamatoare este datorată

ginsenozidelor, conform celor mai recente studii.

Prevenirea gripei și răcelii

Ginsengul poate fi utilizat și pentru prevenirea gripei și răcelii. Se pare că, ginsengul poate ajuta la protejarea celulelor epiteliale ale plămânului împotriva virusurilor gripale.

Scăderea glicemiei

Există numeroase studii prin care este demonstrat efectul benefic al ginsengului asupra glicemiei ridicate. Ginsenozidele intervin în producția de insulina, dar și în procesele care determina rezistența la insulina.

Ce efecte adverse pot să apară?

Ginsengul este sigur pentru consum, dar este bine de știut că nu sunt cunoscute toate reacțiile adverse ale acestei plante. Cele mai cunoscute reacții adverse sunt: dureri de cap, probleme cu somnul, nervozitate, reacții alergice, gură uscată, accelerarea tranzitului intestinal, iritabilitate sau edeme.

Totodată, ginsengul nu se administrează dacă sunteți sub tratament medicamentos cu antidepresive deoarece pot să apară episoade maniacale. Mai mult decât atât, trebuie să consultăm un specialist dacă sunt sub tratament cu antihipertensive, antidiabetice. Cele mai importante interacțiuni apar la tratamentul cu blocante ale canalelor de calciu, cum este nifedipina.

Nu se utilizează ginsengul, dacă suntem sub tratament cu anticoagulante precum warfarina sau aspirina deoarece poate să apară riscul de sângerare.

Trebuie să acordăm și o atenție sporită dacă utilizăm alte stimulente precum cafeina deoarece poate duce la insomnie sau accelerarea pulsului.

Este important ca înainte să administrăm suplimente pe bază de ginseng să consultăm un specialist pentru a putea stabili dacă acestea aduc beneficiile așteptate. Este bine să folosim întotdeuna suplimente standardizate și procurate din farmacii sau drogherii pentru a evita orice pericol, scrie Medical News Today.