Florin Cîțu, adevărul despre PNRR: ce conține și câți bani sunt la mijloc

florin citu adevarul pnrr bani
Premierul Florin Cîțu a dezvăluit vineri adevărul despre PNRR și a spus ce conține proiectul de redresare și despre câți bani este vorba.

Premierul Florin Cîțu a vorbit vineri despre adevărul privind PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență): ce conține și câți bani sunt la mijloc?

Acesta vorbește despre proiectele în care s-ar investi banii primiți de România.

Un punct foarte important, subliniat de mai multe ori de către premier, privește spitalele.

Premierul spune că trebuie obligatoriu să construim mai multe spitale.

Florin Cîțu, adevărul despre PNRR: ce conține și câți bani sunt la mijloc

„PNRR are 2 componente. În primul rând reforme și investiții. În același timp are o limită clară în care banii pot fi investiți: 2026 – 29 miliarde de euro care trebuie investiți.

Avem niște borne intermediare. Ceea ce face lucrurile foarte simple atunci când evaluăm un proiect.

Prioritatea mea este să construim câteva spitale. Dacă se întârzie un proiect, altul îi poate lua locul. Trebuie să atingem acele borne. Nu lovim bornele, nu primim banii.

Mi se pare foarte simplu, foarte transparent.

În PNRR au fost proiecte mature. Care pot fi finalizate în 2026. Nu poți să mergi la Comisia Europeană cu proiecte care se finalizează în 6 ani și să spui că sunt gata în 3 ani.

Infrastructura. A fost o discuție dacă este verde sau nu? Trebuie să nu polueze. România are nevoie de investiții în infrastructură. Pe care le facem oricum. Ori prin PNRR, ori noi singuri.

Construcția de spitale noi. Această problemă a apărut după o criză sanitară în toată Europa. Am observat că indiferent de suma investită oriunde în Europa, sistemul sanitar a fost la un pas de colaps.

În 30 de ani de zile nu s-a construit niciun spital din bani publici. Am reușit să trecem prin pandemia Covid-19 datorită măsurilor pe care le-am luat. Ne trebuie o capacitate mai mare în spitale.

Fonduri de dezvoltare. Un fond de 2 miliarde de euro care se vor duce la facilitățile administrativ-teritoriale care nu au primit fonduri până acum.

Asta a fost până acum în PNNR. Acum urmează implementarea.

Vorbim de o sumă foarte mare. Trebuie să ne mișcăm bine.

Trebuie să eliminăm din birocrație ca să atragem aceste fonduri”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Distribuie: