Elena Mateescu, director ANM: un ciclon lovește puternic România

elena mateescu director anm ciclon românia
Elena Mateescu, director ANM România, anunță prognoza meteo și ne spune că un ciclon puternic va lovi România, aducând ploi și ninsori.

Elena Mateescu, director ANM: un ciclon lovește puternic România.

Meteorologii au anunțat că frigul se instalează deja în România. Ninsorile în zonele montante sunt deja prezente, iar temperaturile scad considerabil.

Mai mult decât atât, directorul ANM Elena Mateescu a făcut un anunț important cu puțin timp în urmă. România urmează să fie lovită din nou de un ciclon.

Printre efectele acestuia se numără temperatura scăzută, vijeliile puternice, cantitatea mare de precipitații, dar și rafelele de vânt.

Elena Mateescu, director ANM: un ciclon lovește puternic România

Directorul ANM Elena Mateescu a vorbit marți la Antena 3 despre efectele resimțite în România. Este vorba despre un ciclon mediteranean. Aceasta traversează chiar acum țara noastră.

Acest fenomen meteo va aduce temperaturi scăzute, dar și precipitații abundente.

„O vreme închisă, mai rece decât în mod obișnuit și într-adevăr, cu averse care se vor înregistra, în special, în sud-vestul țării, acolo unde vorbim de ploi importante cantitativ, care prin acumulare să depășească 25-35 l/mp la nivel local, cu precădere în Dobrogea, 40 l/mp.

Vorbim și de o avertizare meteorologică de cod galben și chiar portocaliu pentru zona litoralului, pentru că în zona litoralului ne așteptăm să plouă abundent, cantitățile de apă putând depăși la nivel local 50-70 l/mp.

Ciclonul lovește deja România. Din punct de vedere termic, valorile temperaturilor maxime, în a doua parte a săptămânii se vor situa frecvent între 9, până la cel mult 15-16 grade.

Vorbim de o vreme mai rece, până cel puțin în jurul datei de 20 octombrie, când după această dată, ne așteptăm la valori ușor în creștere, să înregistrăm, în special în partea de vest, 20 de grade Celsius.

La București, o vreme rece, 13 grade Celsius la nivelul valorilor maxime, cu nopți și dimineți reci, temperaturi minime de numai 6-7 grade”, a dezvăluit Elena Mateescu.

Ninsori abundente în România

Avem prognoza meteo și pentru zonele montane din țară.

„Trebuie să menționăm că la munte vor predomina ninsorile, lapovița.

Ninsoarea va fi la altitudini mai mari de peste 1.500 de metri, acolo unde și vitezele la rafală pot depăși 50-55 km/h. Ne așteptăm ca până sâmbătă să vorbim de cantități de precipitații însemnate. Veștile meteo nu se termină aici!

Dacă într-o primă fază, astăzi și până mâine dimineață în partea de sud-est a țării, mâine o ușoară pauză, undeva în partea de centru, nord-vest, partea de nord-est, după care, de joi, vineri, din nou, cantități de apă însemnate, în special în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, dar și în Moldova și în Transilvania”, a anunțat Elena Mateescu la Antena 3.

Sursă foto: captură Starea Nației

Distribuie: