Clanul marelui alb: documentarul Recorder despre BOR și banii publici

clanul marelui alb recorder bor
„Clanul marelui alb” este documentarul realizat de jurnaliștii de la Recorder despre BOR și banii publici folosiți în scopuri personale.

Clanul marelui alb: documentarul Recorder despre BOR și banii publici.

După cum o spune și titlul, colegii jurnaliști din cadrul redacției Recorder au desfășurat o nouă acțiune de amploare.

Mai exact, jurnalistul Victor Ilie a condus o anchetă specială, infiltrându-se în BOR (Biserica Ortodoxă Română) pentru a scoate la lumină practicile din spatele ușilor închise.

Bineînțeles, un „om de rând” nu ar avea acces la asemenea informații, motiv pentru care jurnalistul a adoptat o identitate falsă, pretinzând în fața mai multor nume grele că le poate ajuta să obțină fonduri europene pentru renovarea sau construirea diferitelor biserici din România.

Totul a început după ce o investigație anterioară, cu privire la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, a luat o amploare neașteptată.

Clanul marelui alb: documentarul Recorder despre BOR și banii publici

Un documentar amplu. Realizat în aproximativ 8 luni de investigații, dar cu un potențial uriaș. Să dezvăluie lumii modul în care banii publici sunt folosiți cu nepăsare de oamenii din conducerea țării.

„La capătul a opt luni de documentare, am descoperit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici.

Toată această rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb”, spune Victor Ilie, jurnalist Recorder.

Documentarul durează aproximativ o oră și cuprinde mai multe scene filmate cu camera ascunsă de către Victor.

Jurnalistul se infiltrează adânc în sistemul de licitații folosit de BOR pentru a angaja firmele care urmează să ducă la îndeplinire mai multe construcții, renovări, etc…

Caracatița din spatele Bisericii Ortodoxe Române

Ancheta Recorder dezvăluie un sistem amplu, ierarhic, prin care se ajunge la manipularea licitațiilor „publice”. Ulterior descoperim că aceste licitații nu sunt pentru ochii tuturor, așa cum ar fi crezut cetățenii.

Informația ajunge doar la cine trebuie printr-un anume ziar de renume, ferit de ochii oamenilor de rând. Astfel, doar anumite firme pot reuși să pună mâna pe contractele de sute de mii de lei.

„Sub patriarh se află mai multe categorii de oameni care pun în mișcare mecanismul de drenare a fondurilor publice. În prima categorie se află fețe bisericești, colaboratori apropiați, care îi raportează direct și care întrețin legătura dintre biserică și instituțiile statului.

Urmează o categorie de politicieni și funcționari publici, care ocupă funcții în partide și în instituții, și care trag sfori pentru a pune în practică promisiunii pe care Patriarhul le smulge de la liderii politici.

La baza piramidei se află oameni de afaceri abonați la banii pe care biserica îi ia de la stat și îi împarte după bunul plac. Pe scurt, firmele de casă ale Patriarhiei”, spune jurnalistul Recorder, în cadrul documentarului de pe Youtube.

Vă invităm să urmăriți restul materialului pentru a afla ce nume grele sunt implicate în această afacere. Videoclip oficial: AICI

Primele demisii după dezvăluirile făcute de Recorder

După cum era de așteptat, interesul stârnit de acest documentar a generat deja primele mișcării „legale”.

„Conform surselor Recorder, Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în urma investigației „Clanul Marelui Alb” și a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate în materialul Recorder.

De asemenea, doi dintre oamenii care apar în investigație și-au prezentat demisiile: Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București”, se arată pe pagina de Facebook Recorder.

Jurnaliștii Recorder susțin că aceste demisii sunt doar de fațadă. Simple acțiuni așteptate de public pentru a li se distrage atenția de la ceea ce contează de fapt.

„Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder, mutând atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici. Vom reveni pe acest subiect”, se mai arată în postarea mai sus menționată.

Sursă foto: Recorder

Urmăriți-ne și pe Facebook și Instagram sau Twitter.

Distribuie: