După o zi de când te lași de fumat

După o singura zi de la renunțarea la fumat, riscul de infarct începe sa scadă.

Fumatul creștea foarte mult riscul de dezvoltare a bolilor coronariene prin scăderea nivelului optim de HDL-colesterol (colesterol bun), ceea ce ducea la îngreunarea efectuării unor exerciții pentru sănătatea inimii.

În doar o zi, presiunea arterială a unei persoane începe să scadă, scade riscul apariției bolilor de inimă cauzate de hipertensiunea arterială indusă de fumat. Nivelul de oxigen va crește, ceea ce va face ca activitatea fizică sa fie efectuată cu mai multă ușurință, astfel se poate promova începerea unor obiceiuri sănătoase.

După o lună

După o lună, funcția pulmonară a unei persoane începe să contureze niște îmbunătățiri considerabile. Pe măsură ce plămânii se vindecă, foștii fumători pot observa că tusea nu mai fi la fel de frecventă ca înainte și încep să dispară și dificultățile de respirație. Se vor observa și îmbunătățiri ale rezistenței la activități fizice mai intense, precum alergatul și săriturile.

După un an

După un an, riscul dezvoltării unor boli cardiovasculare se reduce la jumătate.

După 5 ani

Din cauza toxinelor conținute de țigări, arterele fumătorilor se îngustează. Aceste toxine pot duce chiar și la formarea unor cheaguri. După aproximativ 5 ani de când o persoană renunță la fumat, arterele încep să-și revină. Acestul lucru are un beneficiu major asupra sănătății, deoarece scade riscul de accident vascular cerebral.

După 10 ani

Șansele ca o persoană să dezvolte cancer pulmonar se reduce la aproximativ jumătate în comparație cu cineva care continuă să fumeze. Probabilitatea ca aceste persoane să dezvolte alte tipuri de cancer, precum cel al gurii, esofagului sau pancreatic se reduce semnificativ.

După 20 de ani

După acest interval de timp, riscurile de dezvoltare a unor tipuri de cancer se reduc semnificativ, scăzând de fapt, la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodată în viața lor, scrie Medical News Today.