Bobotează 2021. Ce semnificație are sfânta sărbătoare din 6 ianuarie?

boboteaza 6 ianuarie 2021
Bobotează 6 ianuarie 2021. Nu multă lume știe ce semnifică sărbătoarea de Bobotează, sărbătorită pe 6 ianuarie. Vă prezentăm toate detaliile.

Bobotează 6 ianuarie 2021

Pe 6 ianuarie 2021, creștinii ortodocși dar și romano-catolici prăznuiesc Botezul Domnului, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Bobotează.

Botezul Mântuitorului în Iordan, poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greacă și au înțelesul de „arătare”, „descoperire”. De ce arătare sau descoperire? Pentru că în momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).

Astfel, vorbind despre acest praznic, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.

Troparul Botezului Domnului: „În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, şi Duhul, în chip de porumbel, a adeverit întărirea (tăria) cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Ţie”.

Citește și: Panică la Catedrală! A încercat să-i dea foc din temelii

Totul despre Bobotează 2021

Sărbătoarea Bobotezei este amintită din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul. În primele secole, Boboteaza era sărbătorită împreună cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV lea, cele două sărbători au fost celebrate separat: 25 decembrie fiind data stabilită pentru prăznuirea Nașterii Domnului și 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

Înafară de cele grăite de Iisus la vârsta de 12 ani în templu, Hristos nu a săvârșit nicio minune și nu a rostit niciun cuvânt reținut de evangheliști. Începând cu Botezul Său, Hristos începe să propovăduiască. A primit botezul la 30 de ani, vârsta maturității la evrei.

Iisus a venit la Ioan și i-a cerut să-L boteze, nu pentru că avea nevoie de curățire de păcate, ci pentru a sfinți creația. Că Mântuitorul nu a venit să primească iertare de păcate de la Ioan, reiese și din faptul că botezul lui Ioan îl ajută pe om să conștientizeze păcatul, însa, nu oferea iertarea. De aceea se și spune că botezul era „spre iertarea păcatelor” (Luca 3, 3), pe care avea s-o aducă Hristos.

El primește botezul de la Ioan pentru a readuce Duhul Sfânt în creație. Prin căderea în păcat, omul îl pierduse pe Sfântul Duh, așa cum mărturisește Sfântul Chiril al Alexandriei. Botezul Mântuitorului reprezintă momentul redeschiderii izvoarelor harului, care fuseseră zăvorâte pentru om și pentru întreaga creație.

Prin cuvintele din rugăciunea  Bobotezei: „Astăzi firea apelor se sfințește…”, nu trebuie să credem că harul lui Dumnezeu se pogoară în timpul slujbei de sfințire a apei peste toata apa care există în diverse locuri, ci doar peste apa pregătită din timp pentru acest lucru, scrie Criticarad.

VEZI ȘI: Sf. Andrei. Ce să nu faci în această zi sfântă? Superstiții

Pregătiri pentru Bobotează. Sute de persoane, prezente la Catedrală

Câteva sute de persoane au asistat la Catedrala din Constanța la slujba de sfințire a apei săvârșite de ÎPS Teodosie.

„Nădăjduim că Boboteaza aceasta să risipească toate cele rele și toate bolile și toate greutățile pe care le suportă poporul nostru. Să fie sărbătoare, început de înviorare spirituală a noastră, să alungăm frica, să alungăm boala, să alungăm toate dușmăniile dintre noi”, a fost mesajul transmis de episcopul Tomisului.

Sursa foto: Playtech

Distribuie: