ANM, condiții atmosferice ciudate: climă tropicală cu furtuni și caniculă

anm climă tropicală furtuni caniculă
Meteorologii de la ANM anunță că avem parte de condiții atmosferice ciudate, reprezentate de o climă tropicală cu furtuni și caniculă.

ANM, condiții atmosferice ciudate: climă tropicală cu furtuni și caniculă.

Clima din România se schimbă pe zi ce trece. Recent, meteorologii de la ANM au emis mai multe avertizări de tip Cod Galben și Portocaliu.

Ceea ce este interesant este că deși ne confruntăm cu temperaturi caniculare de peste 38 – 40 de grade Celsius, nu lipsesc nici furtunile violente și vijeliile.

O astfel de climă este caracteristică pentru tropice. Zonă din care România nu face parte.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 28 – 31 iulie.

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă.

În intervalul menționat valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat.

Interval de valabilitate: 29, 30, 31 iulie.

Zone afectate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin

Pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

ANM, condiții atmosferice ciudate: climă tropicală cu furtuni și caniculă

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 02:00.

Zone afectate: local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice.

În intervalul menționat, local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină.

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 13:00 – 28 iulie, ora 23:00.

Zone afectate: județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui.

În județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp.

Cele mai ieftine accesorii GSM de pe piață: discount-uri și super oferte

Distribuie: